2022 – 3. DÖNEM KAYIT YENİLEME TARİHİ UZATILDI

0

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ 2021-3.DÖNEM KAYIT YENİLEME İŞ VE İŞLEMLERİ HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU

1) Kayıt Yenileme Tarihi;

Açık Öğretim Lisesi 2021-3.Dönem kayıt yenileme işlemleri 6 Temmuz 2022 tarihinde başlayıp 18 Temmuz 2022 tarihi mesai bitiminde sona erecektir.

2) Kimler Kayıt Yenileyebilir;

2021-3 dönemine, sadece 19.07.2005 tarihi dahil ve öncesi doğumlu öğrenciler kayıt yenileme işlemlerini yapabileceklerdir.

3) Ders Seçme İşlemi Nasıl Yapılacak;

Kayıt yenileme işlemlerini yaptıran öğrencilerin, ders seçimleri öğrencilere açılmayacak olup; dersler Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemi tarafından otomatik olarak atanacaktır.

4) Cezaevi Öğretmenlerinin Dikkatine; 

4.1. “Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemi / Adres bilgileri” başlığı altında bulunan cezaevi bilgisi, cezaevi grubu ile “Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemi / Sınav irtibat merkezi” başlığı altında bulunan özel durum bilgisi güncelleme yetkisi cezaevi öğretmenlerine açıktır. Yeni dönem açıldığında, öğrenciler nakil olduğunda veya tahliye olduğunda, tutuklandığında bu bilgilerin güncel tutulması önem arz etmektedir.

4.2. Özel durumu “tutuklu veya hükümlü” olan öğrencilerin 2021-3 dönemi için kayıt yenilemeleri engellenmiştir. 2021-3 dönemi kayıt yenileme süresi içerisinde cezaevinden dışarı çıkan öğrencilerin Halk Eğitimi Merkezine başvurarak 2021-3 dönemi için kayıtlarını yeniletmesi gerekmektedir. Bu öğrencilerin özel durumları ise 4.1. Maddede belirtildiği üzere cezaevi öğretmenleri tarafından kontrol edilerek güncellenecektir.

5) Öğrenci Durumu “İncelemeye Alınmış Öğrenci” Olan Öğrenciler;

5.1. Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sisteminde Öğrenci Durumu “İncelemeye Alınmış Öğrenci” olan öğrencilerimizin kayıt yenileme ücreti yatırmaları sistem tarafından engellenmiştir.

5.2. Bu durumda olan öğrenciler kayıt yenileme tarihleri arasında mesai saatleri içerisinde Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine başvurarak İnceleme Durumlarının kaldırılmasını talep etmeleri gerekmektedir.

5.3. Halk Eğitimi Merkezi Müdürlükleri öğrenci taleplerini Açık Öğretim Lisesi e-posta adresine gönderecektir.

5.4. Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü tarafından talepler incelenerek, talebi uygun görülen öğrencilerin inceleme durumları kaldırılacaktır.

5.5. İnceleme durumları kaldırılan öğrenciler kayıt yenileme ücretini yatırarak kayıtlarını yenileyebilecektir.

5.6. Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü tarafından incelemenin kaldırılması için bilgi ve belgeye ihtiyaç duyulması halinde istenen belgeler Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü aracılığıyla öğrenciye bildirecektir.

5.7. İstenen belgeleri tamamlayarak Halk Eğitimi Merkezi aracılığıyla Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne gönderen öğrencilerin talepleri tekrar değerlendirilecektir.

6) Ücret Muafiyeti

Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sisteminde “Ücret Muafiyeti” alanı;

-Şehit eş, çocuk, anne, baba veya kardeşi olanlar,

-Gazi/gazi eş, çocuk, anne veya babası olanlar,

-İstiklal madalya sahibi/şeref aylığı alanlar,

-Sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzeri engelli olanlar,

-5395 sayılı çocuk koruma kanunu kapsamında olanlar,

-6284 sayılı aile koruma ve kadına karşı şiddetin önlenmesi kanunu kapsamında olanlar,

-Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunda kalanlar,

-Islah evinde kalanlar,

-İl/İlçe özel eğitim hizmetleri kurul kararı ile Açık Öğretim Lisesine yönlendirilen öğrenciler,

-Denetimli serbestlik kapsamında olanlar,

-Tutuklu veya hükümlü olan öğrenciler

6.1. 2021-3 dönemi kayıt yenileme işlemlerini; yukarıda ilan edilen kayıt yenileme tarihleri arasında, mesai saatleri içinde kayıt yenileme işleminin yapılmasına ilişkin talep dilekçelerini şahsen Halk Eğitimi Merkezine ulaştırarak yaptırabileceklerdir.

6.2. Ancak, ücret muafiyeti olan ve şahsen müracaatta zorluk yaşayan öğrenciler; ilan edilen 2021-3 dönemi kayıt yenileme tarihleri arasında ve mesai saatleri içinde kayıt yenileme işleminin yapılmasına ilişkin talep dilekçelerini mail, faks vb. iletişim araçları aracılığı ile Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine ulaştırmaları durumunda, ilgili Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından kayıt yenileme işlemleri yapılacaktır.

6.3. 2021-3 dönemi kayıt yenileme işlemi için mail, faks vb. iletişim araçları ile müracaat eden öğrencilerin Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sisteminden durumlarını kontrol etmeleri, kayıt yenileme işlemleri yapılmamış ise ilgili Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne kayıt yenileme tarihleri içerisinde şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir.

6.4. Ücret muafiyeti olan öğrencilere ait geçerli belgelerin bir örneğini ilgili Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü arşivinde ve sisteminde taralı olması gerekmektedir.

7) Kayıt Yenileme Ücreti ve Ödeme İşlemleri

7.1. 50 TL kayıt yenileme sınav ücretini T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankasının ATM’lerinden veya ilgili bankaların internet bankacılığını kullanarak yatırabilirsiniz. ATM’lerden yatıracağınız ücretin mutlaka Açık Öğretim Lisesi kayıt yenileme sınav ücreti olarak yatırıldığına dikkat ediniz.

7.2. Ayrıca; https://odeme.meb.gov.tr adresinden tüm bankaların kredi kartı ile kayıt yenileme sınav ücretini yatırabilirsiniz.

Tüm ödeme kanallarından yapılacak ödemelerde adayların katılacağı ilgili sınavın adıyla ücret yatırmaları gerekmektedir.

Not: Bu dönem Mesleki Açıköğretim Lisesi ve Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi’nden Açık Öğretim Lisesi’ne geçiş yapılmayacaktır.

3. Dönem Sınavı Online Yapılacaktır

0

Açık Öğretim Kurumları 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı 3. Dönem Sınavları

20 Temmuz  2022  tarihi saat 09:30’dan – 29 Temmuz 2022 tarihi saat 23:59’a kadar online (çevrim içi) olarak yapılacaktır.

Online sınav videosu için tıklayınız…

Not-1: Öğrenciler seçmiş olduğu bir dersin sınavını bitirdikten sonra, seçmiş olduğu diğer dersin sınavına hemen başlamak zorunda değildir. Online sınav takvimi içerisinde istediği bir zaman diğer dersin sınavına başlayabilir.

Not-2: Online Sınavla ilgili olarak, “İnternet erişimi olmayan öğrenciler İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Sınav Yürütme Komisyonlarına talepte bulunabilirler.

Engelli öğrenciler ise kendi durumları ile ilgili İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Sınav Yürütme Komisyonlarına talepte bulunabilirler.

Not-3: Sınav öncesinde sınav sistemine erişim için kullanılan tarayıcı penceresi dışında tüm uygulamalar kapatılacak, sınav sırasında sınav sisteminin erişildiği tarayıcı penceresi dışında herhangi bir pencereye geçiş yapılmayacaktır. Ayrıca arka planda çalışan ve internet bağlantısı kullanan uygulamalar varsa bunlar da kapatılacaktır. Sınav anında başka bir program, tarayıcı veya sayfa açılması hâlinde öğrenciye uyarı mesajı verilecek, açılan program, tarayıcı veya sayfanın kapatılmaması durumunda öğrencinin o derse ait sınavı iptal edilecektir. Öğrencilerimizin cep telefonu veya bilgisayarlarındaki bildirimleri de sınavdan önce kapatmaları gerekmektedir.

Not-4: Sınavın ilk günü yaşanabilecek yoğunluktan dolayı öğrencilerimizin, sınavın ilk günü değil de sınav takvimi içerisinde ilerleyen günlerde, özellikle hafta sonu sınav ekranlarına girmeleri daha uygun olacaktır.

AÖL 2022 Kayıt ve Sınav Takvimi

22

2022 Yeni Kayıt, Kayıt Yenileme ve Sınav Tarihleri

Açık Lise yeni kayıt, AÖL yeni kayıt, AÖL kayıt yenileme, Açık Lise kayıt yenileme, AÖL sınav tarihi ve Açık Lise Sınav tarihlerini bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. Açık Öğretim Lisesinde yılda iki defa yeni kayıt yapılırken, yılda 3 defa kayıt yenileme işlemi yapılmaktadır. Yine senede 3 kez dönem sınavı yapılmaktadır. Dönem sınavı dışında bazı yıllarda ek sınavlar yapılmıştır.

Açık Lise Yeni Kayıt Tarihleri – AÖL Yeni Kayıt Hangi Tarihlerde Yapılacak?

1. Dönem AÖL Yeni İlk Kayıt Tarihi: 06 Eylül- 03 Ekim 2021
2. Dönem Açık Lise Kayıt  Tarihi: 27 Aralık – 11 Şubat 2022

Açık Lise Kayıt  Yenileme Tarihleri – AÖL Kayıt Yenileme Hangi Tarihlerde Yapılacak?

1. Dönem Açık Lise Yeni Kayıt Tarihi: 06 Eylül- 03 Ekim 2021
2. Dönem Açık Lise Kayıt Yenileme Tarihi: 27 Aralık – 11 Şubat 2022
3. Dönem Açık Lise Kayıt Yenileme Tarihi: 11 Nisan – 29 Nisan 2022

Açık Lise Sınav Tarihleri – AÖL Sınavları Hangi Tarihlerde Yapılacak?

1. Dönem AÖL Sınav Tarihi: 04-10 Aralık 2021
2. Dönem Açık Lise Sınav Tarihi: 1-10 Mart 2022 (e-Sınav olarak uygulanacaktır.)
3. Dönem AÖL Sınav Tarihi: Temmuz 2022 (e-Sınav olarak uygulanacaktır.)

AÖL 2021 1. Dönem Sınavının Soru ve Yanıtları

0

04 – 10 Aralık 2021 tarihlerinde online gerçekleştirilen Açık Öğretim Liseleri (Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi)  Sınavı soru ve cevap anahtarı online olması sebebiyle yayınlanmayacktır.

2021/1. Dönem Sınav Sonuçları

11

Açık Öğretim Liseleri 2021-1 online sınavları 04-10 Aralık 2021 tarihleri arasında çevrimiçi olarak yapılacaktır. Sınav sonuçları sınavlardan 10 gün sonra açıklanacak olup mezuniyet işlemleri bu tarihten sonra tamamlanacaktır. Açık Öğretim Lisesinden mezun olan öğrenciler halk eğitimi merkezi müdürlüklerinden, Mesleki Açık öğretim lisesi ve Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi mezunu öğrencilerimiz ise bağlı bulunduğu yüz yüze eğitim kurumlarından müracaat ederek Çıkma (Geçici Mezuniyet) Belgelerini alabilirler.

Açık Lise Kredili Sistem Açıklaması

3857
açık lise sistemi

Açık Öğretim Lisesinde sınıf geçme yerine ders geçme ve kredi sistemi uygulanır.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere Açık Lisede sınıf sistemi yoktur. Bunun yerine dönem kavramı vardır. Öğrenci örgün eğitimde olduğu gibi 1. Sınıfta ya da 2. Sınıfta ya da 3. Sınıfta yada 4. Sınıfta okuyorum yerine, ancak 1. ,2. ,3. ,4. ,5. ,6. ,7. ya da 8. Dönemde okuyorum diyebilir. Öğrenci 8 dönem sonunda mezuniyet kredisine ulaştığı takdirde mezun olur. 8 dönemde bitiremezseniz, bitirinceye kadar devam edersiniz. Açık Liseyi 2,5 yılda bitirme imkanınız vardır.

Açık Öğretim Lisesi’nde Örgün eğitimde bulunan sınıfların karşılığı şu şekildedir;
Lise 1. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 1. ve 2. dönemdir.
Lise 2. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 3. ve 4. dönemdir.
Lise 3. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 5 ve 6. dönemdir.
Lise 4. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 7. ve 8. dönemdir.

AÖL sisteminde öğrenci verdiği dersin kredisini kazanır. Veremediği dersin kredisini alamaz. Sadece başarısız olduğu dersi tekrar eder veya muaf olduğu takdirde onun yerine isterse seçmeli derslerden başka bir ders alır. Açık öğretim Lisesinde öğrencilerin alması gereken zorunlu ve ortak dersler vardır. Öğrenciler her dönem ortak ve seçmeli derslerden en fazla toplam 35 kredilik ders alabilirler. Bir dönemde sınavına girilip başarısız olunan zorunlu ders, izleyen dönemde yeniden verilir. Ortak zorunlu derslerden üç kez sınava girip de başarısız olan öğrenci bu derslerden muaf olur. Yani bu dersi alma zorunluluğu kalkar. Ancak bu öğrenciler gerekli kredi miktarını toplayamadığı takdirde isterlerse, muaf oldukları dersi yeniden seçebilirler.

Açık Öğretim Lisesine yeni başlayan ve alansız olarak kaydı yapılan öğrenciler için mezuniyet kredisi 170 kredidir. Bakanlık makam onayı doğrultusunda 18 yaş  ve üzerindeki öğrencilerin zorunlu ve alan derslerini dönem şartı olmaksızın seçmesine imkân tanınmıştır. Örneğin; Yeni düzenleme ile 18 yaş ve üzeri 1. Dönemde olan bir öğrenciler;  2,3,4,5,6,7 ve 8. dönem ortak derslerini dönem sırasına göre (20 adet dersi geçmemek şartı ile) seçebilecektir. Bu öğrenciler bir dönemde maksimum 20 ders ya da daha az ders seçebilir. Örgün eğitimden başvuru yapan öğrenciler geçtiği derslerden muaf tutularak haftalık ders sayısına göre kredi alırlar.

Açık Öğretim Lisesinde sınıfta kalma, okuldan atılma yoktur. Öğrenci kayıt yenilediği taktirde mezun olana kadar ömür boyu okuyabilir.

Açık Lise Öğrencileri Örgün eğitimde okuyan öğrencilerin sahip olduğu tüm haklara sahiptirler. Açık Öğretim Lisesinde mezun olan öğrenciler eski adıyla YGS ve LYS, yeni adıyla YKS sınavlarına başvurup girebilirler. Halen okuyan öğrenciler ise, Eski adı YGS, yeni adı YKS başvuru tarihinde, ilgili yılın 3. dönem sınavı itibariyle mezun olabilecek durumdaysa YKS sınavlarına başvurup girebilirler.

Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencileri okurken askerliğini tecil ettirme hakkına sahiptirler. Ayrıntılar için tıklayınız. Ayrıca mezun olan öğrenciler ve Üniversite kazanmış öğrenciler de askerliğini tecil ettirme haklarına sahiptirler.

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri Puanını tutturabildiği Üniversitelerin tüm Fakültelerinde okuyabilirler. (Mühendislik, Tıp, Hukuk, İşletme vs..)

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri de YKS sınavlarında diploma notuna bağlı olarak ek puan almaktadırlar. Ayrıntı için tıklayınız.

AÖL Açık Öğretim Lisesi mezunlarının diplomalarında, mezun oldukları okul bölümünde “Açık Öğretim Lisesi”, MAÖL Mesleki Açık Öğretim Lisesi mezunlarının diplomalarında ise mezun oldukları okul bölümünde “Mesleki Açık Öğretim Lisesi”  yazmaktadır. Örnek diploma resmi için tıklayınız.

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri eğitimlerine devam ederken KPSS sınavlarına girebilmektedirler. Ayrıntılar için tıklayınız.

Ocak, Mayıs ve Temmuz ayında olmak üzere Senede üç dönem sınav yapılır. (3. Dönem sınavına 18 yaş ve üzeri öğrenciler girebilir)

Sınavlar iş takviminde yazan tarihlerde hafta sonu Cumartesi ve Pazar iki gün ve üç oturumda yapılır. İlk oturum sabah saat 9.30’da, ikinci oturum ise öğleden sonra saat 14:00’te yapılır. Açık Lise sınavlarında öğrencilere her oturum için 2,5 saatlik bir süre verilir.

Açık Lise sınavlarında her ders için çoktan seçmeli tam 20 soru sorulmaktadır. Açık Öğretim Lisesinde not sistemi 100’lük sistem olarak uygulandığından bir dersten başarılı olmak için, en az 9 soruya doğru cevap verilmesi ve 45 puan alınması gerekir. Açık Öğretim Lisesi sınavlarında verilen yanlış cevaplar doğru cevapları etkilememektedir. Öğrencilerin deyimi ile yanlış, doğruyu götürmemektedir. Öğrenciler isterlerse sınav sonuçlarına ve sorulara itiraz edebilir. Adayların; sınav sorularına itirazlarını, sınav sorularının ilanından sonra 3 (üç) takvim günü, sonuçların ilanından sonra 5 (beş) takvim günü içinde yapmaları gerekmektedir


2. Açık Öğretim Lisesi Alansız Öğrenci Mezuniyet Şartları
(Öğrenimlerine Alansız (Alan Yok) devam edenler.)

  • Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 5 veya üzeri olması,
  • Toplam kazanılan kredinin en az 170 veya üzeri olması,
  • Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması, Türk Dili ve Edebiyatı dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması,
  • Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olması,

2021 Yılı 1. Dönem Sınavları Online Yapılacaktır.

1

2021/1. Dönem Sınavları Online Yapılacaktır. Yerleri

Açık Öğretim Liseleri(Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi) sınav yerleri açıklandı.  Ocak ayında gerçekleştirilecek 2020/1. dönem sınavına katılacak öğrenciler sistemden öğrenci numarası ve şifrelerini girerek online sınav seçeneğine ulaşabilirler.

Online Sınav seçeneğine ulaşmak için buraya tıklayınız.