Mesleki Liselilere Sınavsız Geçiş Hakkı

756
94.255 views

SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI

Örgün eğitimde okuyan Meslek Lisesi öğrencilerinin sahip olduğu tüm haklara MAÖL Mesleki Açık Öğretim Lisesi Öğrencileride sahiptir. Açık Meslek Lisesi öğrencilerinin sahip olduğu haklardan biride sınavsız geçiş hakkıdır.
Ancak sınavsız geçiş hakkı, Meslek Lisesi öğrencilerinin ve MAÖL öğrencilerinin yüzde yüz bir yere yerleşme garantisi veren bir sistem değildir. Bu hak kontenjan ve kurallarla sınırlıdır. Sınavsız geçiş hakkını kullanmak isteyen MÖAL ve Mesleki ve Teknik Orta Öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler önce kendi bölgelerindeki Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) meslek yüksek okullarını, buradaki kontenjanların dolması halinde bölge dışındaki meslek yüksek okullarından kendi METEB’i dışından öğrenci alan meslek yüksek okullarından tercih yapabilirler.
Not: METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunmaktadır.

 

 

 

Meslek Yüksek Okullarına sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır.

1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre
a. Anadolu Teknik Lisesi,
b. Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi,
c. Meslek Lisesi
d. Çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3
. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi – METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.

5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

Açıklama : Sınavsız geçiş sisteminde başvuru işlemleri ve yerleştirmeler ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Adaylar tercih bildirimlerini Başvuru Merkezlerinden ya da internetten yapacaklardır.

İstatistik : Türkiye genelinde Meslek Yüksek okullarına sınavsız geçiş yapanların %45 i METEB içi %55 i ise METEB dışı tercihleriyle yerleşmiştir. Yerleşenlerin yaklaşık % 80’i 2011 yılı mezunudur.

Mesleki ve teknik lise öğrencileri eğer isterlerse Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesindeki yine kendi branşlarındaki açık öğretim önlisans programlarına da sınavsız geçiş yapabileceklerdir. Buraya yapılacak yerleştirmelerde herhangi bir kontenjan sınırlaması yoktur. Sosyal bilimler ağırlıklı olan bu programlar meslek liselilerin büyük bir çoğunluğuna hitap etmemektedir. Bu 2 yıllık açıköğretim önlisans programlarında okuyup mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girmek ve başarılı olmak suretiyle gerek Açık öğretim lisans programlarına gerekse örgün öğretim lisans programlarına devam edebilirler.

Örgün eğitim veren üniversitelerin DGS için ayırdığı kontenjan 1 yada 2 kişiyi geçmemektedir. Bu sebeple sınavsız geçiş sistemiyle bir önlisans programına yerleşen öğrenciler için 4 yıllık fakülte mezunu olma hayalinin bütün bütün kapanması anlamına gelmektedir. Ayrıca Önlisans programından mezun olup DGS’de başarıları olan öğrencileri kazandıkları lisans programlarında muafiyet sınavları ve intibak eğitimleri beklemektedir.

Bu sebeple birçok meslek liseli için sınavsız geçiş sistemini kullanmak 4 yıllık üniversite defterini kapamak anlamına geliyor.

AÇIKLAMA : METEB (i) İÇ : Sadece aynı mesleki ve teknik eğitim bölgesinde bulunanların yerleştirildiği programlar. METEB (d) DIŞ : Mesleki ve teknik eğitim bölgesi dışından da kontenjan alan programları gösterir.

blankİstanbul’da meslek liselilere ayrılan sınavsız geçiş kontenjanı toplamda 5755 kişidir. 2011 yılında İstanbul genelindeki 200 den fazla meslek lisesinde okuyan öğrenci sayısı ise yaklaşık 400.000 kişidir. Meslek liselerinden her yıl yaklaşık olarak 70.000 mezun veren İstanbul’da görüldüğü üzere sınavsız geçiş için kontenjanlar mevcut öğrenci sayısına göre oldukça sınırlıdır. Bu kontenjanların % 46’sına sayısal %43’üne eşit ağırlık %10’una sözel %1’ine ise dil ağırlıklı puanlarla öğrenci alınmıştır.

Sınavsız geçiş ile yerleşenlerin bir sonraki sene puanları kırılmadığı için bu önlisans fakültelerine tercihlerin fazla yapıldığı ama yaklaşık %25 inin kayıt yaptırmadığı görülmektedir. Bu yüzden ek yerleştirme döneminde meslek yüksek okulları ön lisans programları herhangi bir yere yerleşememiş meslek liseliler için yine bir alternatif olarak bulunmaktadır.

Duyuru : 2010 yılında sınavsız geçişin kaldırılmasına dönük çalışmalar yapıldığı duyurulmuşsa da sonrasında bu yönde bir gelişme yaşanmadığı için uygulama halen devam etmektir. İleriki yıllarda genel liseler kaldırılıp ya meslek ya da Anadolu liselerine çevrileceğinden, sınavsız geçiş sisteminin de bu yapılanma içinde kaldırılacağı ya da başka bir sisteme dönüştürüleceği beklenmektedir.

ÖSYM Sınavsız geçiş klavuzu için tıklayınız.

YGS sınavı ile geçiş konusuyla ilgili ayrıntılı yazımız için buraya ve LYS sınavı ile geçiş konusuyla ilgili ayrıntılı yazımız için buraya tıklayınız.

 

756 YORUMLAR

  1. mrh 2002 mevzunuyum sınavsız geçiş hakımı varmı yalnız açık öğretimde okumak istiyorum açık öğretime kayıt yaptırabilirmiyim

  2. mrb hocam ben lise 2 den 2.dönemde ayrıldım sene 2005 te şimdi kayıt dönemi geçti meslek lisesi için ama şubatta düz lise ye kayıt olsam agustosta meslek lisesine kaydımı aldırdıgım zaman karım ne olur bundan zaman kaybetmek istemiyorum şimdiden teşekkürler

  3. acıl yardım lütfen ben cocuk gelişimi mezunuyum liseden. ama 2011 önlisas alan dışı okudum. cocuk gelişimi yazdım ama gelmedi bu yıl tekrar girecem sınnava. sizce sınava girmem bi engellmi aslında ben dikey geciş hakkımı kullanmak istiyorum ama gelmemesinden korkuyorum. yanı ygs ye gireyimmi cocuk gelişimi yazmak icin. 2011 mezunuyum liseden 1988 dogumluyum diploma notum 70. bana yardımcı olun lütfen

  4. mrb. ek sınav sonucu bu yıl mezun oldum,çocuk geşimi bölümü. sınavsız geçiş hakkını kullanmak istiyorum, ikinci ögretim olarak düşünüyorum yani ikinci ögretimde bu bölümü devam ettirme imkanım ne derece bilmiyorum, bazıları ikinci ögretimde çocuk gelişimi olmadıgını söylüyor, ne derece dogru oldugu konusunda bana yardımcı olabilirmisiniz lütfen ?

  5. Merhaba.Ben 1991 yılında meslek lisesinde tek dersten (matematik) kalmıştım.Tasdikname ile okuldan ayrıldım.Diploma almak için ne yapmalıyım?Teşekkürler..

  6. MERHABA AKADAŞLAR BEN MAOL OKUYORUM ÇOCUK GELİŞİMİ 10.SINIFTAYIM SENEYE 11 OKUYACAGIM YAYAT GECIS HAKKIMIZIN OLDG SOYLENDI OKULDA ANCAK KONTENJAN DAN ALINIYORMUYUZ DERSLERIMI VERIYORUM, AÇIKTAN KREDI TAMAMLADIKTAN SONRA SATAJ BİTTİKTEN SONRA YATAY GEÇİŞ HAKKIMI İSTEDİĞİM ÜNİ. ÖRGÜN ÖN LİSANASINA YERLESEBİLİRMİYİM BİR DE İŞ YERİ BELGESI VERMEDIGINI SOYLEDI OKUL IDARECILERI BEN CIKTAN DEĞİL YATAY OLARAK GAZİ ÜNİ. ÖN LİSANS DÜŞÜNÜYORUM BÖYLE BİR HAKKIM VAR MI ? BENI AYDINLATIRSANIZ COK SEVINIRIM ÜNİDEN SONRA İŞ YERİ BELGESİNE SAHİP OLABİLİYOR MUYUM. TEŞEKKÜRLER

  7. MERHABA BEN MESLEK LİSESİ MEZUNUYUM 2
    YILLIK ÜNİ. OKUYODUM MUHASEBE BÖLÜMÜ DONDURUP ASKERE GİTTİM 3 SENE OLDU ŞİMDİ BEN YENİDEN AÖF GİREREK ADALET OKUYABİLİRMİYİM VEYA YATAY GEÇİŞ HAKKIM VARMII TŞK

  8. Merhaba açık imam hatip Lisesi okuyorum 11. sınıfım alan kredim 80 olucak dönem sonu toplam 118 kredim var 192 ye tamamlarsam bu yil ösym başvuru yapsam yüzyüze eğitimim seneye devam ediyor diye kabul edilmezmiyim ????

  9. merhaba 120 kredim var lise sondayım eskiden ek bi sınavla 132 kredi alınınca ösym ye girilebileceğini duymuştum alttan kalan derslerle birlikte üniv. okunabiliniyormuş bu konuda internet sitesinde herhangi bi bilgi bulamadım yardımcı olurmusunuz

  10. Merhaba..Cok merak ettigim bir soru var.Iki asamadan olusan sinavimiz in ikicni yani 4 yillik uni sinavi icin 140 almamiz gerek.bu 140 barajini gecemeyen adaylar iki yillik tercihinde bulunamiyorlarmi.120 130 yada 135 alan bir aday 2 yillik myo ! veya 2 yillik aof ! tercihi yapamiyormu ?

  11. Hocam merhaba. Ben Endüstri Meslek lisesi Bilgisayar bölümü mezunuyum. Sınavsız geçiş hakkımı kullanıp açık öğretime kayıt olmak istiyorum ama hangi bölüme kayıt olabilirim onu bilmiyorum. İlla kendi okuduğum bölüm olması şart mı? Başka bölüm okuyamaz mıyım. Örmeğin büro yönetimi ve yönetici asistanlığı gibi. Yada hangi bölümleri seçebilirim.Çok acil bilgiye ihtiyacım var. yardımcı olabilir misiniz?

  12. merhaba hocam. ben sağlık meslek lisesi mezunuyum şuan çalışıyorum fakat açıktan kendi alanımla ilgili mesleğime katkı amaçlı bir bölüm okumak istiyorum beni seçebileceğim bölümler hakkında bilgilendirir misiniz.açık öğretimle ilgili başvuru tercih eğitime katılma hakkında hiçbirşey bilmiyorum lütfen yardımcı olun

  13. merhaba admin; Ben Sefa, sağlık meslek lisesinden 2011 yılında mezun oldum ;direkt geçiş hakkımı okul bittikten bir yıl sonra kullandım ama gelmedi biryer; aradan 2 yıl gectıkten sonra yine kullanabilir miyim ?

  14. iyi günler ben açık lise çocuk gelişimi okudum yüzyüze eğitim bitti bu sene ygs hazırlanıyorum açık lisede kıredim 200 geçti 30 kıredi eksik tek ben başvurumu yaptım ama bi form doldurmadım sadece hoca doldurdu askeriye girmek istiyomusun dedi dinkültürünü istiyomusun dedi evet dedim ama 2 yıllık geçiş hkkında bişe demedi ve aldığım çıktıta yazmıyo 2 yıllıkla alakalı bişe ilk defa giriyorum bi sınava 40 tl yatırdım ben 2 yıılığı kullanabilcekmiyim yoksa başvurumu yanlışmı yaptım ? 2yıllık üni örgün eğitim puanları kaç biliyomusunuz. ve 180 aşarsam yinede uzaktan eğitimle üni okuyabilcekmiyim okul kaç puan vercek.

  15. Merhaba ben semanur ben 2yil lisede okudum daha sonra acik liseye devam etim ve ordada 3yil okudum ve son donemde birakmak zorunda kaldim ben ve simdi kredilerim dustu bennim ve size soracagim soru da su ben yine meslek yani cocuk gelisimini secsem kredimde dusus olurmu ve kaldigim yerdenmi devam ederim yoksa yine 1. Siniftanmi bana bi yardimci olsanizz yaaa 4yillik lise benim icin oldu 6 yillik yaa bana bi yardimci olsaniz ve unuverste sinavina grebilirmiyim buanin suan 70

  16. Merhababen semanur bende cocuk gelisimi okuyodum acik tan ama biraktim ve 190san kredim vardi birkerende 60 sa dustu ve suan kredim 70 yaptim ben sadece bise sorcam benim bir daha meslek lisesine donme sansim varmi ve ben son donem biraktim biraktigim yerdenmi devam etcem yoksa birdenmi baslicam ve kredim duscekmi yaa bir yardim etseniz

  17. maol muhasebe finansman bölümnde okuyorum son senem toplam kredim 143 alan kredim 64 ygs sınavına maddi artlardan dolayı giremiycem ygs ye girmezsem ne olur birde sınavsız geçiş hakkımı kullanıp geçeblirmiyim brde sınavsız geçiş için bankaya 10 tl yatırmak mı gerekiyo yani böyle bişey varmı .? bide toplam krediyle alan kredi toplanıyormu? şimdden teşekkürlerr 🙂

  18. merhaba hocam
    ben endüstri meslek lisesi torna tesviye bölümü mezunuyum daha önce 2 yıllık otomotiv bölümü okuyordum okulu bırakmak zorunda kaldım
    şimdi tekrar okumak istiyorum açık öğretimden sınavsız geçiş hakkım var mı ne yapmam gerekiyor
    birde ben işletme okumak istiyorum sınavsız geçiş yapabiliyormuyum

    • Evet var. 4 yıllık AÖF İşletme için YGS başvuru yapıp sınavdan en az 140 puan almanız gerekir. Örgün İşletme okumak istiyorsanız Ayrıca LYS girmeniz gerekir.

  19. Acik ogretim lisesinde okuyorum kredim 184 Aöl mezunlar sinavsiz iki yillik orgun egitime gidebilirsin dediler sonuc dogrumu merak ediyorum sinavsiz gecisler icin nasil yapicaz gecilebilirmi aol den orgun egitime

  20. mrb ben 2011 mezunuyum bu yıl sınavsız geçiş hakkımı kullandım yalnız açık öğretime giremeyeceğimi öğrendim sınavsız geçiş hakkımı iptal edip ygs ye girebilirmiyim

  21. Merhaba,ben meslek lisesi mezunuyum daha sonra bolümümün devamı olarak nlisans okudum şimdi oss ye girip açıkoğretim okumak istiyorum.Sınava girmek zorunda mıyım?

  22. hocam merhaba,

    ben 1995-96 yılı Zonguldak Endüstri meslek lisesi DÖKÜM bölümü mezunuyum ve bu sene sınavsız geçiş hakkımı kullanmak için kayıt yaptırdım, öğrenmek istediğim ben 2 yıllık açık öğretim fakültesi okumak istiyorum acaba açık öğretim okuyabilirmiyim,birde uzaktan eğitim veren özgün üniversiteler varmış,konu hakkında bilgi verirseniz çok memnun olurum,saygılar

    • YGS sınavında en az 140 puan alırsanız AÖF 2 yıllık bölümlere girebilirsiniz. Diğer sorunuz için, ÖSYM ve ilgili üniversitelerin sitesini takip ediniz.

  23. slm ben aöl mezunuyum ben şimdi üniversiteye kayıt yaptırmak istesem anadolumu, düzmü lise mezunuyum diye geçerim sınavsız geçiş hakkına sahipmiyim cevaplarsanız sevinirim

  24. merhaba ben 4 sene önce ticaret meslek lisesinden mezun oldum ve devam etmedim ancak bu sene geçiş hakkımı kullanıp açık öğretimde okumak istiyorum. okula gidemem çünkü hem evliyim hemde çalışıyorum bunun için ne yapmam gerekir. yardımcı olursanz sevinirim.

  25. merhaba ;Ben 1991 karasu kız meslek lisesi giyim bölümü ilk mezunlarındanım 2008 yılından itibaren Karasu Halk Eğitimi Merkezinde usta öğretici olarak görev yapmaktayım ,dikey geçiş yaparak açık öğretimden 2 yıllık yüksek okul okumak istiyorum kayıtların bittiğini söyledi arkadaşlar ne yapabilirim ,beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim ..Teşekkürler.

  26. Hocam ben teknik lise mezunuyum 2011de mezun oldum ve suanda unıversıteye gırmek ıstıyorum acık öğret,imden nasıl yapabılırım acil yardımcı olurmusunuz..

  27. Hocam merhaba,ben şuan örgün kayıtlı lisans ögrencisiyim,meslek lisesi çıkışlı olduğumdan sınavsız geçiş hakkı ile meslek yüksek okuluna başvurabilir miyim ?

  28. merhaba ben ticaret lisesinde okudum stajımı bıtrdıkten sonra evlndm 2. sınıftan dıl ve anltım dersım varmıs bılmıyrdm dıplomamı almaya gıttıgımde ogrendım ve acık ögretıme kaydımı almıslar bı yanlış anlama sonucu orda yanlızca dıl ve anlatım derslerını zorunlu oldgu ıcın verdım 2 tanede kultr dersım varmıs bılmıyrdum suan onları vercem bu donem toplam kredım 268 alan kredım 130 yuzyuze egıtım tammlndı mezun olmam ıcın bu 2 dersı vermem gerekıyormus bu donem versem sınavsız gecıs yapabılırmıyım bu yıl gecmı kaldım kayıtta yaptrmadım 1 yıl dahamı beklıycem ?

  29. merhaba.
    ben 2001 yılı anadolu meslek lisesi bilgisayar bölümü mezunuyum. benim için hala sınavsız geçiş hakkı var mıdır? eğer var ise yapmam gerekenler nelerdir?
    evliyim ve çocuğum var dışardan okumak istiyorum. mümkünmüdür?
    tercihlerimde nereleri yazabilirim.
    tşkler

  30. HOCAM BU SENE acık liseden mezun oluyorum diplomayı alınca direk Anadolu üniversitesine kaydımı yaptırıp üniversite okuyabilirmiyim LYS sınavına girmem gerek demi sınavsız kayıt için kayıt tarihide 21 -30 nisan sosyal bölümüyüm YGS ye kayıt yaptırmadım lys ye kayıt yaptırcam demi =)

  31. hocam toplam dönem ;15 aol okuduğu dönem;7 toplam kredi;178 alan kredi;52 bilgilerim bunlar sadece zorunlu ders 4 tane var bunlardan başkada ders yok 4 dersin krediside 15 tutuyor toplam 193 oluyor mezun oluyorum demi peki alan kredisinde sorun olmaz yani çünkü artık alanlı olan öğrenciler mezun olacakları zaman sıkıntı olduğundan sistemde alan yok yazcakmıs bide onun için ayrıyeten ders seçmem gerekmicek demi simdi alan kredi yazıyor kaydımı yenilettiğimde mi degisicek alan yok die .

    • Zorunlu derslerinizi bitirmeden ve toplamda 192 krediye ulaşmadan mezun olamazsınız. Ayrıca,; 2013-2014 eğitim öğretim yılı 1. dönem itibariyle alanlı kısımdan mezun olamayan (13 dönem ve üzeri )öğrencilerin tamamı bundan sonra eğitimlerine alansız olarak devam edeceklerdir.

  32. 4 dersin kredisinide verince 193 oluyor mezun olmuyormuyum sonuçta ….. bende yani alan yazcak o zamn 13 dönem görenler alnsız yazcak o zamn ben kredimi doldurunca alanlı yazıyor sıkıntı olmas demi bunun için ayrıyeten birsey yapmama gerek yok sanırım beni mezun ederler hocam

  33. iyi günler açıkögrt. meslek lisesini okuyorum lise3 gıda bölümü ama hic bır bılgım yok bu konuda daha dogrusu kımse bılgılendırmıyor kredim daha var meslekde kredi kaça kadar olması lazım ? ve unv. sınavına girmek için ne gerekiyor? yada hangi alanlar olabilir?

  34. mrb hocam ben mesleki acık lise cocuk gelısmı bölümünü bıtırdım ocak ayında ve dırek gecıs ıcınde basvuru yaptım ve 94 dogumluyum dıplama notum 66,82 sizce yerleşme sansım olabılır mı

CEVAP VER