Açık Lise Kredili Sistem Açıklaması

3857
788.305 views
açık lise sistemi

Açık Öğretim Lisesinde sınıf geçme yerine ders geçme ve kredi sistemi uygulanır.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere Açık Lisede sınıf sistemi yoktur. Bunun yerine dönem kavramı vardır. Öğrenci örgün eğitimde olduğu gibi 1. Sınıfta ya da 2. Sınıfta ya da 3. Sınıfta yada 4. Sınıfta okuyorum yerine, ancak 1. ,2. ,3. ,4. ,5. ,6. ,7. ya da 8. Dönemde okuyorum diyebilir. Öğrenci 8 dönem sonunda mezuniyet kredisine ulaştığı takdirde mezun olur. 8 dönemde bitiremezseniz, bitirinceye kadar devam edersiniz. Açık Liseyi 2,5 yılda bitirme imkanınız vardır.

Açık Öğretim Lisesi’nde Örgün eğitimde bulunan sınıfların karşılığı şu şekildedir;
Lise 1. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 1. ve 2. dönemdir.
Lise 2. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 3. ve 4. dönemdir.
Lise 3. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 5 ve 6. dönemdir.
Lise 4. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 7. ve 8. dönemdir.

AÖL sisteminde öğrenci verdiği dersin kredisini kazanır. Veremediği dersin kredisini alamaz. Sadece başarısız olduğu dersi tekrar eder veya muaf olduğu takdirde onun yerine isterse seçmeli derslerden başka bir ders alır. Açık öğretim Lisesinde öğrencilerin alması gereken zorunlu ve ortak dersler vardır. Öğrenciler her dönem ortak ve seçmeli derslerden en fazla toplam 35 kredilik ders alabilirler. Bir dönemde sınavına girilip başarısız olunan zorunlu ders, izleyen dönemde yeniden verilir. Ortak zorunlu derslerden üç kez sınava girip de başarısız olan öğrenci bu derslerden muaf olur. Yani bu dersi alma zorunluluğu kalkar. Ancak bu öğrenciler gerekli kredi miktarını toplayamadığı takdirde isterlerse, muaf oldukları dersi yeniden seçebilirler.

Açık Öğretim Lisesine yeni başlayan ve alansız olarak kaydı yapılan öğrenciler için mezuniyet kredisi 170 kredidir. Bakanlık makam onayı doğrultusunda 18 yaş  ve üzerindeki öğrencilerin zorunlu ve alan derslerini dönem şartı olmaksızın seçmesine imkân tanınmıştır. Örneğin; Yeni düzenleme ile 18 yaş ve üzeri 1. Dönemde olan bir öğrenciler;  2,3,4,5,6,7 ve 8. dönem ortak derslerini dönem sırasına göre (20 adet dersi geçmemek şartı ile) seçebilecektir. Bu öğrenciler bir dönemde maksimum 20 ders ya da daha az ders seçebilir. Örgün eğitimden başvuru yapan öğrenciler geçtiği derslerden muaf tutularak haftalık ders sayısına göre kredi alırlar.

Açık Öğretim Lisesinde sınıfta kalma, okuldan atılma yoktur. Öğrenci kayıt yenilediği taktirde mezun olana kadar ömür boyu okuyabilir.

Açık Lise Öğrencileri Örgün eğitimde okuyan öğrencilerin sahip olduğu tüm haklara sahiptirler. Açık Öğretim Lisesinde mezun olan öğrenciler eski adıyla YGS ve LYS, yeni adıyla YKS sınavlarına başvurup girebilirler. Halen okuyan öğrenciler ise, Eski adı YGS, yeni adı YKS başvuru tarihinde, ilgili yılın 3. dönem sınavı itibariyle mezun olabilecek durumdaysa YKS sınavlarına başvurup girebilirler.

Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencileri okurken askerliğini tecil ettirme hakkına sahiptirler. Ayrıntılar için tıklayınız. Ayrıca mezun olan öğrenciler ve Üniversite kazanmış öğrenciler de askerliğini tecil ettirme haklarına sahiptirler.

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri Puanını tutturabildiği Üniversitelerin tüm Fakültelerinde okuyabilirler. (Mühendislik, Tıp, Hukuk, İşletme vs..)

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri de YKS sınavlarında diploma notuna bağlı olarak ek puan almaktadırlar. Ayrıntı için tıklayınız.

AÖL Açık Öğretim Lisesi mezunlarının diplomalarında, mezun oldukları okul bölümünde “Açık Öğretim Lisesi”, MAÖL Mesleki Açık Öğretim Lisesi mezunlarının diplomalarında ise mezun oldukları okul bölümünde “Mesleki Açık Öğretim Lisesi”  yazmaktadır. Örnek diploma resmi için tıklayınız.

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri eğitimlerine devam ederken KPSS sınavlarına girebilmektedirler. Ayrıntılar için tıklayınız.

Ocak, Mayıs ve Temmuz ayında olmak üzere Senede üç dönem sınav yapılır. (3. Dönem sınavına 18 yaş ve üzeri öğrenciler girebilir)

Sınavlar iş takviminde yazan tarihlerde hafta sonu Cumartesi ve Pazar iki gün ve üç oturumda yapılır. İlk oturum sabah saat 9.30’da, ikinci oturum ise öğleden sonra saat 14:00’te yapılır. Açık Lise sınavlarında öğrencilere her oturum için 2,5 saatlik bir süre verilir.

Açık Lise sınavlarında her ders için çoktan seçmeli tam 20 soru sorulmaktadır. Açık Öğretim Lisesinde not sistemi 100’lük sistem olarak uygulandığından bir dersten başarılı olmak için, en az 9 soruya doğru cevap verilmesi ve 45 puan alınması gerekir. Açık Öğretim Lisesi sınavlarında verilen yanlış cevaplar doğru cevapları etkilememektedir. Öğrencilerin deyimi ile yanlış, doğruyu götürmemektedir. Öğrenciler isterlerse sınav sonuçlarına ve sorulara itiraz edebilir. Adayların; sınav sorularına itirazlarını, sınav sorularının ilanından sonra 3 (üç) takvim günü, sonuçların ilanından sonra 5 (beş) takvim günü içinde yapmaları gerekmektedir


2. Açık Öğretim Lisesi Alansız Öğrenci Mezuniyet Şartları
(Öğrenimlerine Alansız (Alan Yok) devam edenler.)

  • Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 5 veya üzeri olması,
  • Toplam kazanılan kredinin en az 170 veya üzeri olması,
  • Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması, Türk Dili ve Edebiyatı dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması,
  • Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olması,

3857 YORUMLAR

    • Açık Öğretim Lisesi 2. Dönem sınavları 11 – 12 Mayıs 2013 tarihlerinde yapılacaktır. Sınav giriş bilgilerinizi 6 Mayıs 2013 tarihinden itibaren öğrenci sayfanızdan indirebilirsiniz.

  1. hocam ben açıköğretime bu sene kaydolum ilk sınavdan 15 kredi aldım yaşım 14 olduğu için 3. sınava da giremiyorum sizce kaç senede biter.
    bide ek sınavın kredileride sayılacak mı?

  2. admin 129 kıredim var 2 sınav hakkım var ygs sınavına girdim eksınava girebilirmiyim gire bilirsem kayıt yaptıra bilirmiyim yani eyer 5 kıredi kalırsa ikisınavdan sonra eksınav sonrası kayıt yaptıra bilirmiyi

  3. Mesleki açık lisede okuyorum yüz yüze eğitimi bitirdim toplam kredim 227 ve 2 tane dil anlatım ve 6 tane ortak dersim var dönem başına 3 sinav hakkım var bu 3 sınav hakkımda 6 tane ortak dersi muaf yapıp dil anlatımı versem ve krediyi basit derslerle 240 a tamamlasam mezun oluyorum demi .

  4. selam hocam 149 kredim var ve ygs ye girdim barajı geçtim yani demek istediğim aol ü bitiremezsem bu yıl genede üniversiteye kayıt yaptırabilirmiyim?

  5. hocam ben mesleki açık ta okuyorum bu ikinci senem toplam dönemim 7 alan kredi 45 toplam 125 yüzyüze egitimimde var zorunlu derslerim biterse seneye ygs sınavına girme hakkım varmı? yüzyüze egitimi bitirmem gerekirmi sınav için dısardan veremezmıyim yüzyüze egitimi

  6. merhaba, ben 10. sınıf ta tekrar yapıyorum ve bu sene de sınıf tekrar yapabılırım :/ açık liseye gitsem kaçıncı sınıftan başlarım .

  7. Ben 2 sene örgün eğitimde kaldım bu sene düz açık liseye geçtim ilk dönem 21 kredi aldım önümüzdeki 2 sınavdan 60 kredi alıp 81e tamamlarsam mesleki açık liseye kaçıncı sınıftan başlarım?

  8. mrb. teknik lise 4terkim (elektrik bölümü) stajımı yaptım. Maol kaydı senede bir kez oluyormus, bende aol kaydı yaptırdım bos kalmamak adına. 114 kredim görünüyor. Kayıtlar basladıgında maol e gecmeyi düsünüyorum sorumsa tekrar staj gorurmuyum? kredim degisirmi? meslek lisesi diplomasımı alıcam teknik lisemi? Maol mezuniyet sartlarında secmeli ve zorunlu ders kredisi 110 diyor benim zatn 114 var.
    Sadece meslek derslerinemi giricem?

    • Aynı alanı tercih ederseniz staj görmezsiniz. MAÖL diploması alacaksınız. Kültür dersleriniz tamamsa ve zorunlu dersleriniz yoksa, sadece yüz yüze derslerine girersiniz.

  9. simdi ben AOL derslerinden secmiş bulundum. Onları vermek zorundamıyım yoksa MAOL de yeni ders secimlerimi yapıcam ilginiz icin sagol
    un

  10. Merhaba hocam 2 sorum olacak :

    1.Ders çalışırken,kitabı alıyorum ve baştan aşağı okuyup,testleri çözüyorum. Bu doğru bir teknik mi? En etkili nasıl ders çalışabilirim? Bu şekilde yaparak her kitabı 2 kere okumayı düşünüyorum da!!!

    2. Sınavda kredisini alamadığım ortak ders diğer dönemde karşıma çıkacak ama o dersin 2.sidemi karşıma çıkacak yani fizik 1 kredisini alamazsam hem fizik 1 hemde 2’mi diğer dönem vermek durumundayım. 3 seferde muaf oluyorum ama bu şekilde epey birikme olmaz mı? 3-4-5 diye.

    Teşekkürler ederim.

  11. meraba hocam ben 11. sınıf 2. dönemde okulu bıraktım açık liseye kaydımı yaptırdım kredim artsın diye öğretmenlerim düz liseye nakil yaptılar birdahaki dönemde meslek lisesine nakil olcam yaşım 18 kaç sene sonra diplomamı alabilirim

  12. Hocam, ben AOL’a kaydımı yaptırdım. İlk senem daha sınava girmedim mayısta gireceğim. MAOL’a kaydolmak istiyorum,bana hangisini önerirsiniz? Ve MAOL’a kaydolduğumuzda yüz yüze eğitim görüyormuyuz? Birde ilk sınavda en az ne kadar kredi almalıyız?

  13. hocam benım tam 8 donemım doldu. imam hatıp lısesınde 2 yıl okudm. sonra kaldm dıye acık ogretıme gecıs yaptım. kredim 72 bana göre cok düşk szce ne kadr sürede biter bide kredi almanın başka yolu yokmudr? şmdiden teşekürler..

  14. ben bu sene kayıt olmak istiyorum lise 1 okudum ama kaldım tekrar yaptım yarı donem bitmeden bıraktım kaçınçı sınıftan baslıcam soylermisiniz

  15. hocam ilayda yayınlarını almaya karar verdim. Peki hangi soru bankasını alayım. 1 kitap yeterli mi? hangisini /hangilerini alayım. Teşekkürler.

  16. hocam benim kredim 175 alan secçmedim 192 olunca direkt mezun mu oluyorum maddeleri okudugumda dil anlatımı geçtim 8 dönem olcak önümüzdeki sınavla birlikte? ortak derslerden muaf olmak zorundamıyım? teşekkürler

  17. iyi günler hocam benim bi sorum vardı şimdi benim ygs ye girmek için kaç kredi toplamam lazım yada öss ye girmek için kaç kredi toplamam lazım cewaplarsanız sevinirim tşkler

  18. Benim anlamadığım bir konu var.
    Mesela ben 102 krediyi topladım uni sinavına girdim.
    ve kazandım. 192 yi toplamadan kayıt olamiyorsam.
    102 toplayıp uni sınavına girememin espirisi nedir.

    • Örgün eğitimde okuyan lise öğrencileri, son sınıftayken mezun olacaklarını düşünerek, YGS başvurusu yapıp sınava girerler. Eğer kazanıp mezun olduğu taktirde kayıt yaptırabilirler. Mezun olamadığı taktirde ise kayıt yaptıramazlar. AÖL öğrencilerinden de YGS sınavına, mezun olanlar yada mezun olabilecek durumdakiler girmektedir. YGS başvuru tarihinde, en az 102 kredisi olanların önünde 3 sınav oluyor. Bu 3 sınavdan 90 kredi alınabiliyor. 102+90=192 krediye ulaşarak mezun olabiliyorlar. Mezun olamayanlar, yapıldığı taktirde ek sınav sonrasında mezun olabiliyor.
      Mezun olacağınıza inanmıyorsanız, o zaman başvuru yapmazsınız. (2013 yılı başvuruları bitmiştir.)

  19. merhaba bn 11. sınıfogrecısıyım 9. sınıfata kaldım bu senede kesın kalcam aöl kayıt olursam seneye ygs sınavına gıre bılırmıyım

  20. admin ben tek anlamadım bu ortak derslerle secmeli dersler arasındaki fark ben ders secmi yaparken karsık yapıyorum bi sorun olurmu daha sonradan veya söyle sorım ben oratklarımı versem benım ıcın iyi olur secmelilerimi buarada acık duz lise okuyorumm

  21. Hocam ben suanda örgün öğretimde 10.sınıfı tekrar ediyorum 10.sınıfta kaldim . Bu seneyi bitirip acik liseye gecmeyi dusunuyorum. Acik Ogretime gecersem seneye Ygs Ye girme ihtimalim varmi ve kac krediyle Baslarim . Yani 1senede mezun olabilirmiyim

  22. Ben duz lısede okuyordum 1 donem kaldım ıkıncı donem kendım bıraktım devamsızlıktan kaldım daha sonra acık ogretım duz lıseye yazıldım ilk sınavımdan suan kredım 17 sizce nasıl durumum ve nezaman mezun olurum ben .?

CEVAP VER